Sağlık

6 Şubat’ta sadece yıkımı değil, duygusal bir depremi de yaşadık

Uzmanlar, sevdiklerini travmatik bir şekilde kaybetmenin kişinin hayatında derin bir yara açabileceğini, bu yaraların iyileşmesinin zaman alabileceğini, duygusal iyileşme ve başa çıkma becerilerinin geliştirilmesi aşamasının da yas sürecinin bir parçası olduğunu söylüyor.

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, depremin yıl dönümünün acıyı tazeleyebileceğini, duygusal zorlukları canlandırabileceğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Kendinizi tanıyın, duygularınızı kabul edin ve gerekiyorsa destek alın. Bu süreçte sabır ve şefkati herkesten önce kendinize gösterin. İyileşmenin zaman alabileceğini unutmayın.” söz konusu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, 6 Şubat depreminin yıl dönümü dolayısıyla yas ve şifa konusunu değerlendirdi.

Sevdiklerini travmatik bir şekilde kaybetmek kişinin hayatında derin bir yara açabilir.

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, bir yıl önce yaşanan şokun sadece fiziksel bir yıkım değil aynı zamanda duygusal bir şok olarak da adlandırılabileceğini belirterek, “Bir kişinin sevdiklerini bu kadar travmatik bir şekilde kaybetmesi, hayatında derin bir yara açabilir ve bu durum Bu yaranın iyileşmesi zaman alabilir. Ancak bu zorlu süreçte duygusal iyileşme ve baş etme becerilerinin geliştirilmesi de yas sürecinin bir parçası.” söz konusu.

Taşkın: “Bu son derece normal ve insani bir durum.”

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, depremin yıldönümünün acıyı tazeleyebileceğini, duygusal zorlukları canlandırabileceğini belirterek, “Bu oldukça normal ve insani bir durum. “Bu noktada insan neden böyle hissettiğimi sorgulamamalı.” dedi.

“Yasın en önemli aşamalarından biri duyguları ‘inkar etmemek’ değildir.”

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, depremin yıl dönümünde kişinin kendine odaklanmasını sağlayacak adımlara dikkat çekerek, şöyle devam etti:

“Yasın en önemli aşamalarından biri duyguları ‘inkar etmemek’. Üzüntü, öfke, korku ve hatta kabullenme duygularıyla karşı karşıya olabilirsiniz. Bu duyguları inkar etmek yerine onlarla yüzleşmek ve iyi duygular gibi onları hissetmenin de bir gerçeklik olduğunu hatırlamak önemlidir. Duygularınızı tanımlamak ve ifade etmek iyileşme sürecinde önemli bir adımdır.

“Tecrit ve evde sıkışıp kalmak yas sürecinin tamamlanmasını engelliyor.”

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, destek almanın önemine vurgu yaparak, “İzolasyon ve evde kalmak yas sürecinin tamamlanmasını engelleyecektir. Böyle bir durum sonrasında kişinin kendini yalnız hissetmesi doğaldır ancak destek alabileceğiniz birçok kaynak olabilir. Yakın ilişkiler (eğer hayattaysa aile ve arkadaşlar), terapistler ve destek grupları gibi kaynaklardan yardım isteyin. Duygularınızı birlikte paylaşmak ve ifade etmek iyileşme sürecinizi destekleyebilir.” söz konusu.

“Duygusal olarak güçlü hissetmek için vücudunuza iyi bakmanız önemlidir.”

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın da öz bakım ve öz şefkatin ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, “Duygusal olarak güçlü hissetmek için bedeninize iyi bakmanız önemli. Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek, egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve yeterince uyumak duygusal iyileşmeyi destekleyebilir. Aynı zamanda öz şefkat ruhunuzu da besleyecektir.” Şu şekilde konuştu:

Anıları kutlayın!

Anıları kutlamanın gerekliliğine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Sevdiklerinizi kaybetmiş olabilirsiniz ama onların anıları sizinle yaşamaya devam ediyor. Kendinizi hazır hissediyorsanız, yaşamınıza dair anılarını yakın çevrenizle paylaşın. Anıları paylaşmak, sevdiklerinizi hatırlamanın ve aradaki bağı hissetmenin güçlü bir yoludur. Unutulmamalıdır ki süreç ne kadar zor olursa olsun geriye kalan anılardır.” söz konusu.

Başa çıkma stratejinizin düşük olduğunu düşünüyorsanız mutlaka ayağa kalkın.

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın da yeni bir anlam bulmanın önemine vurgu yaparak, “Depremin yıl dönümünde kaybınızın acısını yeniden hissetmeniz oldukça doğal. Kaybınızın size neler öğrettiğini düşünün ve bu yıl içinde kaybettiklerinizi ve başa çıkma stratejinizi gözden geçirin. Başa çıkma stratejinizin düşük olduğunu düşünüyorsanız mutlaka destek alın.” söz konusu.

Duygularını kabul et

Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, depremin yıl dönümü dolayısıyla değerlendirmesini şöyle tamamladı:

“Depremin yıldönümü duygusal açıdan zorlayıcı olacak ama aynı zamanda iyileşme ve büyüme için de önemli bir zaman. Kendinizi tanıyın, duygularınızı kabul edin ve gerekiyorsa destek alın. Bu süreçte sabır ve şefkati herkesten önce kendinize gösterin. İyileşmenin zaman alabileceğini ancak her adımın sizi daha güçlü kılacağını unutmayın. Yalnız değilsiniz, önce yakın ilişkiler (bazen de değil) ve ardından sosyallik ve öz düzenleme yönünde bir adım atmak çok değerli olacaktır. Tüm bu adımlar yapılamıyorsa bir ruh sağlığı uzmanından destek almak oldukça önemlidir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

ilichaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu